Maak kennis met Angel Medina-Vaya, Senior Lecturer in Food Mycology aan de universiteit van Cranfield

Wat is jullie expertise als bedrijf?

“Mijn onderzoek richt zich op de impact van milieustress op de functies van schimmels. Aan de universiteit van Cranfield heb ik me samen met collega's in het Plant Science Laboratory kunnen bezighouden met het vroegtijdig detecteren van pathogene schimmels in steenvruchten en aardbeien. Daardoor werd mijn interesse gewekt voor het gebruik van VOC’s als biomarkers en besloot ik hier een van de prioriteiten van mijn onderzoek van te maken.”

 

Waarom doen jullie mee met het QCAP-project?

“Nadat ik twee jaar lang had gewerkt aan het identificeren van pathogene schimmels, was ik heel enthousiast toen ik de eerste versie van het projectvoorstel las. Het voelde als een logische stap om de kennis die we bij het vorige project hadden opgedaan, toe te passen op een nieuw gewas, in dit geval aardappel. Ik zag meteen het economische voordeel voor de boeren en de andere stakeholders in de aardappelketen.”

 

Wat is jullie grootste uitdaging bij dit project?

“De grootste uitdaging was om ons onderzoek ook in reële industriële omstandigheden toe te passen. Dat houdt bijvoorbeeld in dat ze bij lage temperaturen – 4 tot 10 oC – worden opgeslagen. Bij deze temperaturen zijn alleen kleine verbindingen vluchtig en groeien de pathogene schimmels trager. Dankzij de QCAP-partners zijn de meeste problemen nu opgelost. We hebben er vertrouwen in dat we de verwachte resultaten kunnen leveren.”

Share this

Tweet Share