Prototype QCAP-sensor getest bij het meten van vluchtige stoffen in aardappelen

 Het eerste prototype is eind 2019 veilig aangekomen bij de Cranfield University. Het kostte wat moeite om de sensor in de lift te krijgen, maar nu is ‘Team Cranfield’ bezig met enkele proeven om de resultaten van het project te verifiëren.

De sensor wordt gebruikt voor metingen in twee verschillende ruimtes. In elke ruimte heeft het team slechte omstandigheden voor de aardappelopslag gesimuleerd, waarbij twee verschillende ongewenste gevolgen voor het gewas worden bevorderd: vroegtijdig uitlopen in de ene ruimte en schimmelrot in de andere. Maria en Fernando, QCAP-onderzoekers aan de Cranfield University, volgen de voortgang hiervan in beide ruimtes. Na afloop van de test kunnen zij beoordelen of de geïdentificeerde vluchtige biomarkers ons een echte en accurate tijdige indicatie geven die door opslagmanagers kan worden gebruikt om problemen bij de opslag van aardappelen te identificeren en beheersen.

Cranfield University heeft de onderzoeksresultaten ook actief gepromoot en de veelbelovende mogelijkheden van de in het project ontwikkelde technologie gedemonstreerd op industriële evenementen in het Verenigd Koninkrijk, zoals de CropTec Show 2020. Binnenkort organiseren ze een open dag voor eindgebruikers waar ze de technologie laten zien en inzicht geven in de mogelijkheden van de sensor. Hou het in de gaten!

Share this

Tweet Share